S-290 Final Exam Questions and Answers

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

S-290 Final Exam Questions and Answers Already Passed

Question 1: T/F Topography can directly and indirectly

affect fuels and their availability for combustion.

CORRECT ANSWER : True

Question 2: Of the three primary environmental factors

that influence fire behavior, which is the least variable?

CORRECT ANSWER : Topography

Question 3: The least critical form of heat transfer that

influences rate of spread in a running wildland fire is:

CORRECT ANSWER: Conduction

Question 4: The point to which a combustible material

must be heated to produce self-sustaining combustion is

known as the:

CORRECT ANSWER : Ignition temperature

Question 5: Fireline intensity is dependent upon:

CORRECT ANSWER : All of the above (Fuel size, Fuel

moisture, Fuel temperature, Fuel compactness and arrangement)

Question 6: T/F Two requirements for long-range

spotting are wind and a well-developed convection column.

CORRECT ANSWER : True

Question 7: A fire that advances through canopies of

brush and trees is known as a:

CORRECT ANSWER : Crown fire

Question 8: Fire is burning in litter on top of the ground,

but occasionally carries into the crowns of individual trees, which produces burning embers that start new fires outside the fire perimeter.

CORRECT ANSWER : Surface fire with torching and

spotting

Question 9: Fire begins burning into the crowns and

spreads through the canopy. There is a sudden increase in fireline intensity where the fire controls its environment.At one point flames can be seen carried high into the convection column with a whirling motion.

CORRECT ANSWER : Ground fire with smoldering and

flare-ups (Note: This description aligns more with a

crown fire transition, but based on the provided answer, it’s interpreted as ground fire with flare-ups)

Question 10: T/F Upward moving air contracts and

warms.

CORRECT ANSWER : False

Question 11: As air sinks, it:

CORRECT ANSWER : Increases in pressure, warms, and

compresses

Question 12: Why do dry climates usually have lower

nighttime temperatures than humid climates?

CORRECT ANSWER : Because there is less water vapor

in the air to absorb and reflect heat back to the surface at night

Question 13: T/F On average the RH doubles with each

20°F decrease of temperature, or halves with each 20°F increase in temperature.

CORRECT ANSWER : True

Question 14: T/F The lowest RH occurs with the highest

temperature.

CORRECT ANSWER : True

Question 15: T/F RH is usually lower on north aspects.

CORRECT ANSWER : False

Question 16: T/F Cloudiness has little effect on relative

humidity and temperature.

CORRECT ANSWER : False

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

S-290 Final Exam Questions and Answers Already Passed Question 1: T/F Topography can directly and indirectly affect fuels and their availability for combustion. CORRECT ANSWER : True Question 2: Of...

Get this document $30.00