SDI SCUBA CERTIFICATION EXAM

Study Guides Aug 17, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

SDI SCUBA CERTIFICATION EXAM

STUDY GUIDE WITH COR RECT

ANSWERS | 100% VERIFIED

Question 1: Define SCUBA

CORRECT ANSWER: S - self, C - contained, U -

underwater, B - breathing, A - apparatus

Question 2: List 3 important scuba diving changes that

occurred in the 1950s

CORRECT ANSWER: 1) published USN dive tables, 2)

invented the personal dive computer, 3) equipment manufacturers made improvements to the design and workmanship of gear

Question 3: Name 3 different devices that modern dive

computers replace

CORRECT ANSWER: 1) dive tables, 2) J-valves, 3)

depth gauges

  • | Page

Question 4: What sets SDI apart from other training

agencies?

CORRECT ANSWER: First dive training agency to

provide entry level scuba instruction that incorporates the use of personal dive computers --> more streamlined scuba course w/ more instruction time in the water

Question 5: How much larger and closer do objects

appear underwater and why?

CORRECT ANSWER: Objects underwater appear 25%

larger and 25% closer. As light travels through the airspace created by the mask, it bends, creating a magnifying effect.

Question 6: How much faster does sound move through

water than air and why?

CORRECT ANSWER: 4 times faster because water is

about 800 times denser than air.

Question 7: What is the first color to be absorbed

underwater?

  • | Page

CORRECT ANSWER: Red (within first 25 feet)

Question 8: When diving from shore, the best time to dive

is when there is the least amount of tidal current. _______ tide is when there is no horizontal water movement.

CORRECT ANSWER: Slack tide

Question 9: If you are caught in a rip current, first swim

_____ to the current to get out of it before swimming towards shore.

CORRECT ANSWER: Parallel

Question 10: Waves are usually caused by

CORRECT ANSWER: Wind pushing water on the

surface

Question 11: T or F: Anticipate surge action to avoid contact with stationary objects

CORRECT ANSWER: True

  • | Page

Question 12: What type of marine life cause most diving

injuries?

CORRECT ANSWER: Most diving injuries result from

animal's defensive response to a perceived threat

Question 13: What should you do if you see a potentially

dangerous animal underwater and it does not leave the area?

CORRECT ANSWER: Remain still and calm. Slowly

leave area if necessary.

Question 14: List three different reasons that it is

advisable to check with your local dive center before conducting a dive in an area you are unfamiliar with?

CORRECT ANSWER: 1) tidal conditions, 2) marine life,

3) first aid for potential injuries in area

Question 15: What is the absolute pressure (in atm/bar) at

20 meters (66 feet)?

CORRECT ANSWER: 3 atm/bar

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 17, 2025
Description:

SDI SCUBA CERTIFICATION EXAM STUDY GUIDE WITH COR RECT ANSWERS | 100% VERIFIED Question 1: Define SCUBA CORRECT ANSWER: S - self, C - contained, U - underwater, B - breathing, A - apparatus Questio...

Get this document $30.00