SSI OPEN WATER DIVER FINAL EXAM:
SECTIONS 1 – 6 QUESTIONS AND ANSWERS
Question 1: If you experience pain in the ear during
descent:
A - Place a finger in the ear canal and gently massage the ear until the pain ceases B - Stop the descent and ascend until the pain stops C - Continue the descent while gently exhaling into the mask D - Abort the dive
CORRECT ANSWER: B - Stop the descent and ascend
until the pain stops
Question 2: Earplugs: A - Protect against cold B - Protect the ears from squeeze C - Aid equalization of the middle ear D - Should never be worn while diving
CORRECT ANSWER: D - Should never be worn while
diving
Question 3: Body heat is lost underwater at a rate of
_______ than in air.A - 10 times slower B - 25 to 30 times faster C - 50 times faster D - same
CORRECT ANSWER: B - 25 to 30 times faster
Question 4: Underwater, the bending of light rays causes
objects to appear to be:
A - Farther away B - Closer C - The same as the surface D - At an angle consistent with the bend of the light
CORRECT ANSWER: B - Closer
Question 5: If a flexible air-filled container has a volume
of 100 liter on the surface, what would the volume be at 20 meter in sea water? (rounded off) A - 33 liter B - 25 liter C - 20 liter D - 50 liter
CORRECT ANSWER: A - 33 liter
Question 6: The absolute pressure expressed in terms of
bar at 30 meters in salt water is:
A - 4 bar B - 3.5 bar C - 3 bar D - 2.5 bar
CORRECT ANSWER: A - 4 bar
Question 7: The condition in which certain colors are
diminished as depth increases is called:
A - Absorption B - Turbidity C - Diffusion D - Refraction
CORRECT ANSWER: A - Absorption
Question 8: Proper equalization techniques must be
learned in order to:
A - Prevent ear pain B - Prevent sinus squeeze C - Prevent squeeze injuries D - All answers are correct
CORRECT ANSWER: D - All answers are correct
Question 9: The event that led to the use of the acronym
SCUBA to describe diving was:
A - The development of air pumps in the 19th century B - The development of the demand regulator in 1943 C - Post-WWII equipment refinements