- | Page
TCDHA RAD MIDTERM 1 EXAM
QUESTIONS AND ANSWER S ALL
CORRECT
CORRECT ANSWER : Radiation
Question 1: A form of energy carried by waves or streams
of particles is defined as...
CORRECT ANSWER : Wilhelm Roentgen
Question 2: The x-ray was discovered by...
CORRECT ANSWER : F. Gordon Fitzgerald
Question 3: Who MODIFIED the paralleling technique
with the introduction of the long-cone technique?
CORRECT ANSWER : b. Image Receptor
Question 4: Which of the following would you place in
the patient's mouth in order to take dental x-rays?
a) Image
b) Image Receptor
- | Page
c) Radiograph
d) Dental radiograph
CORRECT ANSWER : c. An Electron
Question 5: Which subatomic particle carries a negative
electrical charge?
a) A Neutron
b) A Proton
c) An Electron
d) A Nucleon
CORRECT ANSWER : Determined by the distance
between the orbiting electrons and the nucleus
Question 6: What is the binding energy or binding force
of an electron is...
CORRECT ANSWER : Radioactivity
Question 7: A spontaneous emission of radiation from the
disintegration of unstable atomic nuclei is...
- | Page
CORRECT ANSWER : a. Electrons
Question 8: Cathode rays are derived from which of the
following types of particulate radiation?
- Electrons
- Alpha Particles
- Protons
- alpha particle decay
CORRECT ANSWER : Electromagnetic
Question 9: What type of radiation includes x-rays and
visible light?
CORRECT ANSWER : Less than 1%
Question 10: Approximately what percentage of the
kinetic energy of the electrons is converted to x-rays at the anode?
CORRECT ANSWER : The Lead Collimator
- | Page
Question 11: What restricts the size of the x-ray beam?
CORRECT ANSWER : Scatter Radiation
Question 12: Which form of the x-ray beam is Ascending
is more detrimental to the patient and operator?
CORRECT ANSWER : The electrons moves from the
CATHODE to the ANODE with more speed
Question 13: What happens with the electrons when the
kilovoltage is increased?
CORRECT ANSWER : When the kilovolt is increased
Question 14: Higher-energy x-ray beam with increased
penetrating ability results by...
CORRECT ANSWER : c. The first statement is true; the
second statement is false
Question 15: (1) Density is the overall darkness or
blackness of a dental image. (2) When the kilovoltage is increased while other exposure factors remain constant,