TCOLE BASIC JAILER COURSE

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

TCOLE BASIC JAILER COURSE

EXAM QUESTIONS AND ANSWERS

(500QS) RATED A+

Question 1: A state regulatory agency for local law

enforcement and county corrections systems within the state of Texas

CORRECT ANSWER: TCOLE [Texas Commission on

Law Enforcement]

Question 2: The regulatory agency for all county jails and

privately operated municipal jails in the state

CORRECT ANSWER: TCJS [Texas Commission on

Jail Standards]

Question 3: The statutory authority for the Commission to

establish rules that law enforcement agencies and jailers must follow

CORRECT ANSWER: The Occupations Code

  • | Page

Question 4: The discipline dealing with what is good and

bad with moral duty and obligation

CORRECT ANSWER: Ethics

Question 5: Created in 1992 to administer and enforce

provisions relating to, among other things, the standards of conduct of state officers and employees

CORRECT ANSWER: Texas Ethics Commission

Question 6: The prevailing behavioral atmosphere

throughout the jail facility; inmate playing games with staff

CORRECT ANSWER: Jail Climate

Question 7: A body condition that may occur when a

person faces a threatening or unfamiliar situation

CORRECT ANSWER: Stress

Question 8: The ability to effectively and accurately

transfer ideas and information

  • | Page

CORRECT ANSWER: Communication

Question 9: An organized and relatively unchanging

combination of personal knowledge and feelings about someone or something that influences him/her to behave in a certain way in regard to that person or thing

CORRECT ANSWER: Attitude

Question 10: Generally refers to groups of people with

common ancestry and physical characteristics

CORRECT ANSWER: Race

Question 11: Refers to shared culture and background

CORRECT ANSWER: Ethnicity

Question 12: The act of regarding one's culture as the

center of the universe, and hence as the basis for all comparisons with other cultures

CORRECT ANSWER: Ethnocentrism

  • | Page

Question 13: An adverse judgement or opinion formed

beforehand or without knowledge of or examination of the facts

CORRECT ANSWER: Prejudice

Question 14: A way of thinking and acting based on

tradition

CORRECT ANSWER: Culture

Question 15: Acting on the basis of prejudice

CORRECT ANSWER: Discrimination

Question 16: Deliberate or repeated sexual based behavior

that is not welcome, not asked for, and not returned or is unwelcome sexual or gender based behavior

CORRECT ANSWER: Sexual Harassment

Question 17: Recording of certain information relating to

the inmate during the admissions process

CORRECT ANSWER: Booking

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

TCOLE BASIC JAILER COURSE EXAM QUESTIONS AND ANSWERS (500QS) RATED A+ Question 1: A state regulatory agency for local law enforcement and county corrections systems within the state of Texas CORREC...

Get this document $30.00