Test Bank for General Organic and Biological Chemistry

EXAM ELABORATIONS Aug 29, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

Test Bank for General Organic and Biological Chemistry 1st Edition Owens

Chapter 1 Introduction to Chemistry

1.1 Multiple-Choice Questions

1) Helium is a(n)

  • compound.
  • heterogeneous mixture.
  • element.
  • homogeneous mixture.
  • electron.

Answer: C

Objective: 1.2

Global Outcomes: G2

2) Air is a(n)

  • compound.
  • heterogeneous mixture.
  • element.
  • homogeneous mixture.
  • None of the above.

Answer: D

Objective: 1.2

Global Outcomes: G2

3) Coins in a piggy bank is a(n)

  • compound.
  • heterogeneous mixture.
  • element.
  • homogeneous mixture.
  • None of the above.

Answer: B

Objective: 1.2

Global Outcomes: G2

4) The primary substances of which all other things are composed are

  • molecules.
  • compounds.
  • elements.
  • electrons.
  • protons.

Answer: C

Objective: 1.2

Global Outcomes: G2 1 / 4

5) Which of the following is a property of a solid?

  • It takes the shape of the container.
  • It fills the volume of the container.
  • The particles move at a rapid rate.
  • The interactions between its particles are very weak.
  • The particles have fixed positions and are very close together.

Answer: E

Objective: 1.2

Global Outcomes: G2

6) Which of the following is a physical property of both liquids and gases?

  • has a definite shape
  • has a definite volume
  • has strong interactions between its particles
  • has randomly arranged particles
  • has large spaces between molecules

Answer: D

Objective: 1.2

Global Outcomes: G2

7) Which one of the following properties describes a liquid?

  • has a definite shape
  • particles are close together and move randomly
  • particles move very rapidly
  • fills the entire volume of the container
  • There is essentially no interaction between the particles.

Answer: B

Objective: 1.2

Global Outcomes: G2

8) In a gas, the distance between the particles is

  • very close relative to the size of the particles.
  • close relative to the size of the particles.
  • fixed relative to the size of the particles.
  • small relative to the size of the particles.
  • very large relative to the size of the particles.

Answer: E

Objective: 1.2

Global Outcomes: G2 2 / 4

9) Which of the following is an example of a physical change?

  • grinding coffee beans
  • baking a cake
  • converting water to hydrogen and oxygen
  • digesting a cheeseburger
  • burning coal

Answer: A

Objective: 1.2

Global Outcomes: G2

10) Which of the following would NOT be a physical change?

  • freezing water to make ice cubes
  • tearing a piece of aluminum foil
  • boiling water for soup
  • burning gasoline in a lawnmower
  • melting gold to make jewelry

Answer: D

Objective: 1.2

Global Outcomes: G2

11) Which of the following is a chemical change?

  • cutting a rope
  • bending a steel rod
  • making a snowman
  • burning sugar
  • melting gold

Answer: D

Objective: 1.2

Global Outcomes: G2

12) Au is the symbol for

  • gold.
  • silver.
  • argon.
  • aluminum.
  • sodium.

Answer: A

Objective: 1.3

Global Outcomes: G2

  • / 4

Select the correct symbol for the element.

13) Aluminum

  • Al
  • Am
  • Au
  • Sn
  • Ag

Answer: A

Objective: 1.3

Global Outcomes: G2

14) Iron

  • Ir
  • Fs
  • Fe
  • In
  • FE

Answer: C

Objective: 1.3

Global Outcomes: G2

15) Sodium

  • So
  • Na
  • No
  • Sm
  • Au

Answer: B

Objective: 1.3

Global Outcomes: G2

16) Potassium

  • P
  • Po
  • Pt
  • K
  • Ko

Answer: D

Objective: 1.3

Global Outcomes: G2

  • / 4

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: EXAM ELABORATIONS
Added: Aug 29, 2025
Description:

Test Bank for General Organic and Biological Chemistry 1st Edition Owens Chapter 1 Introduction to Chemistry 1.1 Multiple-Choice Questions 1) Helium is a(n) A) compound. B) heterogeneous mixture. C...

Get this document $30.00