Test Bank for International Macroeconomics 5th Edition Feenstra

EXAM ELABORATIONS Aug 29, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

Chapter 01 Test Bank for International Macroeconomics 5th Edition Feenstra

1. International macroeconomics studies:

  • decisions of individual households in other countries.
  • decisions by governments in other countries.
  • the interrelationship of large-scale economic issues across countries.
  • the interrelationship of politics and economics within a country.

ANSWER: c

2. International macroeconomics focuses on:

  • isolated nations.
  • economy-wide variables such as interest rates, income, prices, and wealth.
  • city-level economic problems.
  • market-specific variables such as the price of orange juice.

ANSWER: b

3. Key elements of the international macroeconomy are:

  • political alliances, capital accumulation, and monopoly power.
  • many currencies, financial integration, and economic policy choices made in context.
  • competition, efficiency, and openness.
  • waste and overuse of natural resources, disregard for the environment, and unfair competition.

ANSWER: b

  • It is to assume that all goods are priced in a common currency in international markets.
  • correct in every case
  • dangerous
  • incorrect in every case
  • unrealistic

ANSWER: d

  • Understanding how a nation's economy works requires a complete understanding of the:
  • political system.
  • level of imports and exports.
  • exchange rate with other currencies.
  • tax system.

ANSWER: c

  • What is an exchange rate? 1 / 4

Chapter 01 Test Bank for International Macroeconomics 5th Edition Feenstra

  • It is the percentage rate of interest charged by international banks to exchange currency.
  • It is the fees banks charge their best customers to exchange currency.
  • It is the price of one nation's currency measured in units of another nation's currency.
  • It is the lending rate for international credit.

ANSWER: c

  • Which of the following would be an exchange rate?
  • One car trades for 1,000 books.
  • One dollar trades for two candy bars.
  • One dollar trades for four quarters.
  • One dollar trades for three pesos.

ANSWER: d

8. Suppose one dollar can purchase eight pesos. This is an example of:

  • an international price.
  • the price of a dollar in terms of pesos.
  • the price of a peso in terms of dollars.
  • the price of goods denominated in dollars.

ANSWER: c

9. Exchange rate behavior is:

  • unimportant in determining income, prices, and flows of goods and services.
  • very important in determining income, prices, and flows of goods and services.
  • very predictable, steady, and not of interest to policymakers.
  • not subject to market forces, but is determined by international agreements.

ANSWER: b

10. Changes in a nation's exchange rates have an impact on:

  • prices of equities but not domestic bonds.
  • relative prices of home and foreign goods.
  • prices of nontradable services.
  • prices of international bonds but not equities.

ANSWER: b

11. Compared with 100 years ago, the number of currencies exchanged today is:

  • dozens fewer.
  • insignificant.
  • many times more. 2 / 4

Chapter 01 Test Bank for International Macroeconomics 5th Edition Feenstra

  • the same.

ANSWER: c

12. Exchange rates exhibit:

  • steady behavior across the board.
  • erratic behavior across the board.
  • very different behavior, depending on whether the rates are fixed or floating.
  • variable behavior (sometimes steady and other times erratic), depending on the business cycle.

ANSWER: c

13. A floating exchange rate regime can often lead to:

  • higher domestic investment.
  • faster economic growth.
  • higher inflation.
  • less stable international trade in goods and services.

ANSWER: d

  • In general, economists divide the world into two types of exchange rate systems:
  • long run and short run.
  • fixed and floating.
  • liberal and conservative.
  • speculative and risk averse.

ANSWER: b

  • Which best describes the dollar–yuan exchange rate over time?
  • volatile
  • steady
  • gradually rising
  • gradually declining

ANSWER: b

16. The exchange rate between the U.S. dollar and the Chinese yuan:

  • resulted in a rise in Chinese buying power.
  • declined 15% between 2005 and the financial crisis in 2008.
  • has created a situation in which China is able to get cheap products from the United States.
  • has been unchanged since July 2005. 3 / 4

Chapter 01 Test Bank for International Macroeconomics 5th Edition Feenstra

ANSWER: b

17. In June of 2010, the Chinese government:

  • cracked down on illegal currency trading.
  • reduced the value of the yuan in terms of the U.S. dollar.
  • allowed a gradual appreciation in the value of the yuan in terms of the U.S. dollar.
  • allowed the yuan to fluctuate freely according to the market.

ANSWER: c

18. When an exchange rate is said to be fixed, it:

  • does not vary at all.
  • can vary a lot.
  • changes every day.
  • is volatile.

ANSWER: a

  • An exchange rate that does not vary with domestic or international economic conditions can be best

described as:

  • fixed.
  • floating.
  • undervalued.
  • correctly valued.

ANSWER: a

  • Compared with the dollar–yuan exchange rate, the dollar–euro exchange rate is best described as:
  • volatile.
  • steady.
  • gradually falling.
  • gradually rising.

ANSWER: a

  • Compared with the U.S. dollar–euro exchange rate, the U.S. dollar–yuan exchange rate has exhibited:
  • extreme fluctuation.
  • much less fluctuation.
  • a constant value.
  • complete control by the World Bank.
  • / 4

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: EXAM ELABORATIONS
Added: Aug 29, 2025
Description:

Chapter 01 Test Bank for International Macroeconomics 5th Edition Feenstra 1. International macroeconomics studies: a. decisions of individual households in other countries. b. decisions by governm...

Get this document $30.00