Test Bank for Organic Chemistry 1st Edition Mullins

EXAM ELABORATIONS Aug 29, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

Test Bank for Organic Chemistry 1st Edition Mullins

Chapter 2 General Chemistry Translated: Finding the Electrons

1) Atoms with the same number of protons but different numbers of neutrons are called .

Answer: isotopes

Diff: 1

Section: 2.1

LO: G1 | 2.0.1

2) The atomic number of boron is 5. The correct electronic configuration of boron is:

  • 1s
  • 2 2s 3

  • 1s
  • 2 2p 3

  • 1s
  • 2 2s 2 2p 1

  • 2s
  • 2 2p 3

  • 1s
  • 2 2s 2 3s 1

Answer: C

Diff: 1

Section: 2.2

LO: G1 | 2.0.1

  • / 4

3) How many distinct p orbitals exist in the second electron shell, where n = 2?

  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Answer: B

Diff: 1

Section: 2.2

LO: G1 | 2.0.1

4) The tells us that each orbital can hold a maximum of 2 electrons.

  • aufbau principle
  • Pauli exclusion principle
  • Hund's rule principle
  • LeChatelier principle
  • uncertainty principle

Answer: B

Diff: 1

Section: 2.2

LO: G1 | 2.0.4

5) A node is a region of high electron density between the two atoms in a covalent bond.

Answer: FALSE

Diff: 1

Section: 2.2

LO: G1 | 2.0.3

  • / 4

6) When filling two or more orbitals of the same energy with electrons, the electrons will go into different orbitals rather than pair up in the same orbital.

Answer: TRUE

Diff: 1

Section: 2.2

LO: G1 | 2.0.3

7) The electron density of orbitals has spherical symmetry.

Answer: s

Diff: 1

Section: 2.2

G1 | 2.0.1 | 2.0.3

8) An oxygen atom has valence electrons.

Answer: 6

Diff: 1

Section: 2.2

LO: G1 | 2.0.4

9) In a carbon atom, the 2s and 2p orbitals are the same energy.

Answer: FALSE

Diff: 2

Section: 2.2

LO: G1 | 2.0.3

10) The element with the electronic configuTraBtiEonX1AsM22.s2C2Op6M3s1 is .

Answer: sodium

Diff: 2

Section: 2.2 3 / 4

LO: G1 | 2.0.1

11) Provide the electron configuration of phosphorus.

Answer: 1s22s22p63s23p3

Diff: 2

Section: 2.2

LO: G1 | 2.0.1

12) A carbon-hydrogen bond in ethane (CH3CH3) is best described a .

  • highly polar
  • essentially nonpolar
  • ionic
  • a multiple bond
  • resonance stabilized

Answer: B

Diff: 1

Section: 2.3

LO: G2 | 2.1.5

MCAT LO: MCAT1.3

13) The electronegativity of elements on the periodic table increases going a column and to the in each row.

  • / 4

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: EXAM ELABORATIONS
Added: Aug 29, 2025
Description:

Test Bank for Organic Chemistry 1st Edition Mullins Chapter 2 General Chemistry Translated: Finding the Electrons 1) Atoms with the same number of protons but different numbers of neutrons are call...

Get this document $30.00