TEXAS NURSING JURISPRUDENCE

Study Guides Aug 2, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

TEXAS NURSING JURISPRUDENCE

EXAM WITH 100 QUESTIONS

WITH CORRECT ANSWERS PDF

Question 1: What are the primary resources for state law

related to nursing in Texas?

CORRECT ANSWER: Texas Board of Nursing Nursing

Practice Acts

Question 2: What does Nursing Jurisprudence

encompass?

CORRECT ANSWER: Rules/Ethics/Morals and how

the nurses function in a healthcare setting

Question 3: What does Section 301 of the Texas Nurse

Practice Acts cover?

CORRECT ANSWER: BON, defines responsibility for

regulating nursing education, licensure and practice

Question 4: What does Section 303 of the Texas Nurse

Practice Acts regulate?

  • | Page

CORRECT ANSWER: Nursing peer review

Question 5: What does Section 304 of the Texas Nurse

Practice Acts relate to?

CORRECT ANSWER: Nursing Licensure compact

Question 6: What is the Texas BON Mission Statement?

CORRECT ANSWER: Protect and promote welfare of

the people of Texas by ensuring that each person holding a license as a nurse is competent to practice safely.Protects the interest of the public

Question 7: What does Chapter 301 of the NPA include?

CORRECT ANSWER: How board is appointed,

General powers/duties, License requirements/renewal, Practice by holder, Reporting violations and patient care concerns, Prohibited practices/disciplinary actions, Other penalties and enforcement previsions, Anesthesia in outpatient settings, Corrective action proceeding

  • | Page

Question 8: What is the role of the Board of Nursing?

CORRECT ANSWER: Represent the people of Texas,

Can't lobby the legislature, Does not regulate practice settings, Licensing, Enforcement Services, Audit of CE, Information Services

Question 9: What is the role of Professional Associations?

CORRECT ANSWER: Represent their members, Do

lobby legislature, Efforts to improve work condition/benefit for nurses, Job referral services, Legal Referral, Salary Q, Co-Worker Disputes, Employment issues

Question 10: What are the rules for a Temporary Permit

under Licensure and Regulation?

CORRECT ANSWER: GN permit expires in 75 days,

When pass/fail NCLEX

Question 11: How can a nurse renew their license online?

CORRECT ANSWER: 60 days prior to expiration BON

will send card

  • | Page

Question 12: What are the Continuing Education

requirements for nurses?

CORRECT ANSWER: 20 hours in 2 years, First time

renewal exempt, CE hours in area of practice, Keep records for 4 years

Question 13: What is required for Initial Licensure by

Examination?

CORRECT ANSWER: Must submit criminal

background check, Submit a sworn application fee, Verify completion of an approved nursing edu., Pass NCLEX, Pass NJE with 75%>, NPA/BON rules, 50Q

Question 14: What must nurses disclose regarding

criminal behavior?

CORRECT ANSWER: Must report any past criminal

behavior or pending charges, Minor class C misdemeanors excluded (parking tickets, speeding tickets, jaywalking)

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 2, 2025
Description:

TEXAS NURSING JURISPRUDENCE EXAM WITH 100 QUESTIONS WITH CORRECT ANSWERS PDF Question 1: What are the primary resources for state law related to nursing in Texas? CORRECT ANSWER: Texas Board of Nur...

Get this document $30.00