Texas State Portion Real Estate Exam Actual

Study Guides Aug 2, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

Texas State Portion Real Estate Exam Actual Questions with Verified Answers, 100% Guarantee Pass Score

Question 1: Who is responsible for any wrongs done by a

salesperson while acting within the scope of the agency agreement?

Correct answer: The broker is liable for the wrongdoing of his or

her salespersons. The principal is liable for any wrongs committed by the broker while acting within the scope of the agency agreement.

Question 2: What is the distinction between sales contracts and

option contracts?

Correct answer: One characteristic of sales contracts is mutual

obligation. Option contracts lack mutual obligation. The buyer in an option contract is not obligated to buy.

Question 3: A listing agreement must contain:

Correct answer: a standard street address is sufficient.

Question 4: If the commission investigates a complaint and

determines that an individual's real estate license should be

  • | Page

suspended or revoked, the licensee is entitled to a hearing before the commission within how many days after the commission reaches its decision?

Correct answer: A licensee who faces suspension or revocation

of their license is entitled to a hearing within 30 days of the commission reaching their decision.

Question 5: Which of the licensed entities does not fall under the

regulatory authority of the Texas Real Estate Commission?

Correct answer: The Texas Appraiser Licensing and

Certification Board has jurisdiction over state licensed and certified appraisers.

Question 6: A licensee in Texas may not practice law, unless

licensed and authorized to do so in Texas. Practicing law

includes altering contracts, or drawing up:

Correct answer: a deed, deed of trust, will, or other written

instrument that may transfer or affect the title to land.

Question 7: What penalties may a licensee who breaches the

agency relationship face?

  • | Page

Correct answer: A licensee who breaches the agency

relationship may be sued for damages, termination of the contract, and/or non-payment of the commission.

Question 8: Undisclosed dual agency is:

Correct answer: a violation of the TRELA.

Question 9: What is the composition of the Broker-Lawyer

Committee?

Correct answer: Six broker members are appointed by the Texas

Real Estate Commission; six attorney members are appointed by the President of the State Bar of Texas. The appointees serve a term of six years with one-third of them being appointed every two years.

Question 10: A licensee must disclose any existing agency

relationships to a new client. This disclosure:

Correct answer: may be done orally or in writing.

Question 11: A broker may do which of the following for an

individual without actually representing the individual?

  • | Page

Correct answer: A broker may obtain financing, assist in

locating a property, and prepare a contract or lease for an individual without representing the individual.

Question 12: A real estate licensee must notify the real estate

program manager if:

Correct answer: A licensee must notify the real estate program

manager within 20 days of receiving any criminal complaint, information, indictment, or conviction in which the licensee is named as a defendant; or entry of a civil court order, verdict, or judgment, against the licensee in any court of competent jurisdiction in which the subject matter therein involves any real estate or business-related activity by the licensee.

Question 13: Pamela, who lives in a suburb in which many

homes are rented, decides to open a rental agency in order to

assist her friends in finding suitable renters. Pamela's conduct is:

Correct answer: unacceptable because it involves an activity for

which a real estate license is required.

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 2, 2025
Description:

Texas State Portion Real Estate Exam Actual Questions with Verified Answers, 100% Guarantee Pass Score Question 1: Who is responsible for any wrongs done by a salesperson while acting within the sc...

Get this document $30.00