Understanding Pharmacology For Health Professionals 5th Edition Turley Test Bank Understanding Pharmacology for Health Professionals, 5e (Turley) Chapter 1 Introduction to Pharmacology and the History of Drugs
1.1 Multiple-Choice Questions 1) Pharmacology is the study of .
- how drugs are dispensed
- pills and how to give them
- drugs and their interactions with living organisms
- plants, herbs, minerals, and animals
Answer: C
Explanation: A) The dispensing of drugs is only a small part of the field of pharmacology.
- While pharmacology includes these items, the field of pharmacology covers much more.
- Some drugs come from these sources, but it is not the focus of the study of pharmacology.
2) The word pharmacology comes from .
- the Dutch word droog and a suffix meaning the study of
- the Greek word pharmakon and a suffix meaning the study of
- the Greek word prophylaxis and a suffix meaning to study
- the Latin word medicina and a suffix meaning the study of
Answer: B
Explanation: A) The Dutch word droog is where we get the word drug, not pharmacology.
- The Greek word prophylaxis means to keep guard before. Prophylaxis is used as a preventive
- The Latin word medicina is where we get the word medicine or medication, not
method.
pharmacology.
3) Drugs have three medical uses. Which of the following is NOT one of those uses?
- Drugs can provide evidence that a disease is present.
- Drugs can treat symptoms, signs, and diseases
- Drugs can prevent disease
- Drugs can cause symptoms, signs, and diseases
Answer: D
Explanation: A) This IS one of the three medical uses for drugs.
- This IS one of the three medical uses for drugs.
- This IS one of the three medical uses for drugs.
4) The use of drugs during radiological procedures and other medical tests to show evidence of a disease is known as .
- a preventive use
- a diagnostic use
- treating symptoms and signs of a disease
- none of the above
Answer: B
Explanation: A) The preventive use of drugs does not occur during a radiologic procedure.
- Drugs used during radiologic procedures are not treating a disease.
- One of these answers is correct. 1 / 4
5) The medicinal use of foxglove to make the drug digoxin (Lanoxin) is an example of a modern drug derived from .
- an animal
- a mineral
- a plant
- a trace element
Answer: C
Explanation: A) Foxglove is not derived from an animal.
- Foxglove is not derived from a mineral.
- Foxglove is not derived from a trace element.
6) The drug Premarin, a female hormone replacement used to treat the symptoms of menopause, is derived from _.
- pregnant mares' urine
- margarine and oils
- the lanolin from processed sheep's wool
- powdered rose hips
Answer: A
Explanation: B) Premarin is not derived from margarine and oils.
- Premarin is not derived from lanolin from processed sheep's wool.
- Premarin is not derived from powdered rose hips.
7) Which of the following has NEVER been the source of a drug used to treat diabetes mellitus?
- ground-up beef pancreas
- Gila monsters
- ground-up pork pancreas
- lanolin from sheep
Answer: D
Explanation: A) Ground-up animal pancreas WAS a source of insulin for treating diabetes mellitus the past.
- The saliva of the Gila monster IS a source of the antidiabetic drug Byetta.
- Ground-up pig pancreas WAD a source of insulin for treating diabetes mellitus in the past.
8) It took a national tragedy to force a much-needed update of the Food and Drugs Act of 1906.The drug that caused this national tragedy was .
- Ayer's Cherry Pectoral, which was used to treat respiratory ailments
- Cocaine Toothache Drops, which was used to treat toothache pain
- sulfonamide, an anti-infective drug
- thalidomide, which was used to treat morning sickness
Answer: C
Explanation: A) This drug did not cause the national tragedy, but was an example of a drug that contained an addictive substance.
- This drug did not cause the national tragedy, but was an example of a drug that contained an
- This drug caused tragedy in the 1950s in Europe, but was not approved for use in the United
addictive substance.
States. 2 / 4
9) As a result of a national tragedy, Congress passed The Food, Drug, and Cosmetic Act of 1938.One of the key parts of this act .
- required manufacturers to list their drugs in the United States Pharmacopeia or National
- made it mandatory that drugs had a pleasing taste and odor
- required accurate labeling of drugs to prevent substitutions or mislabeling of ingredients
- stated that the government no longer needed proof of fraud to stop the sale of a drug
Formulary
Answer: D
Explanation: A) It was an amendment to The Food and Drugs Act of 1912 that stated that only drugs listed in these volumes could be prescribed.
- This was part of the reason for the national tragedy, not a result. The makers of the drug
- This was an amendment to The Food and Drugs Act of 1912 that ensured this, not the Food,
sulfonamide tested the taste and odor, but not the safety of the drug.
Drug, and Cosmetic Act of 1938.
10) In response to criticism that some drugs are available in other countries long before they are available in the U.S., which act was passed in 1997?
- Compassionate Use IND
- Emergency Treatment Investigational New Drug (IND)
- Food and Drug Administration (FDA) Modernization Act
- Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA)
Answer: C
Explanation: A) The Compassionate Use IND involved drugs for a life-threatening diseases; it did not involve a time lag.
- The Emergency Treatment Investigational New Drug involved drugs for a life-threatening
- HIPAA deals with privacy and insurance, not a time lag.
diseases; it did not involve a time lag.
11) Prescription drugs are defined as those drugs that .
- meet clinical trial requirements and are approved by the FDA
- are stronger than what is allowed for over-the-counter use
- are not safe to use except under professional medical supervision
- contain addictive properties that prevent over-the-counter use
Answer: C
Explanation: A) This is not a correct description of a prescription drug.
- This is not a correct description of a prescription drug.
- This is not a correct description of a prescription drug. 3 / 4
12) Which of the following statements concerning schedule drugs is TRUE?
- Schedule I drugs can be included–in small doses–in over-the-counter drugs.
- Schedule I drugs have the highest potential for abuse and addiction, while Schedule V drugs
- Schedule V drugs are not available under any circumstances, even with a prescription.
- Schedule V drugs have the highest potential for abuse and addiction, while Schedule I drugs
have the lowest.
have the lowest.
Answer: B
Explanation: A) Schedule I drugs have no currently accepted medical use.
- It is Schedule I drugs, not Schedule V drugs, that are not available under any circumstances.
- It is Schedule I drugs that have the highest potential for abuse and addiction, while Schedule
Schedule V drugs are available.
V drugs have the lowest.
13) The Orphan Drug Act was passed to _.
- facilitate the development of new drugs to treat rare diseases
- make drug companies responsible for drug substitution and mislabeling that caused deaths
- require drug companies to provide an accurate list of the drug's ingredients
- speed up the approval process of new drugs
Answer: A
Explanation: B) This occurred in the 1912 amendment to The Food and Drugs Act of 1906, not the Orphan Drug Act.
- This occurred in the 1912 amendment to The Food and Drugs Act of 1906, not the Orphan
- This occurred in The Food and Drug Administration (FDA) Modernization Act, not the
Drug Act.
Orphan Drug Act.
14) When analgesic drugs are used to control arthritis pain, this is an example of the use of drugs.
- therapeutic
- pharmacologic
- preventive
- diagnostic
Answer: A
Explanation: B) The pharmacologic use of drugs is too broad a concept and would include every drug and every use.
- Analgesic drugs are not used to prevent pain.
- Analgesic drugs are not used to diagnose pain.
- / 4