UPDATED NCEP CERTIFICATION

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

UPDATED NCEP CERTIFICATION

EXAM QUESTIONS AND A NSWERS

WITH COMPLETE SOLUTI ON

GRADED A+ (ALREADY P ASSED)

Question 1: 7 primary movements

CORRECT ANSWER: push, pull, bend, twist, squat,

lunge, gait

Question 2: Name at least 5 benefits of exercise.

CORRECT ANSWER: Better appearance, improved

health, feeling better, performing better, and stress reliever

Question 3: What are the components of Fitness?

CORRECT ANSWER: Nutritional Guidance, Flexibility

Training/ROM, Cardiovascular Training, Resistance Training, and Attitude Training

Question 4: What is a calorie?

CORRECT ANSWER: Unit of Energy

  • | Page

Question 5: Define Active Stretching. Give an example.

CORRECT ANSWER: Ability to move a bone around

an axis using an internal force. An example is bringing your leg up high and then holding it there w/o anything (other than your leg muscles themselves) to keep the leg in an extended position.

Question 6: Define Passive Stretching. Give an example.

CORRECT ANSWER: Ability to move a bone around

an axis with help from an external force. An example is using a belt when stretching.

Question 7: Define Static Stretching. Give an example.

CORRECT ANSWER: Not continually moving. An

example is Quadriceps Stretch (flamingos)

Question 8: Define Ballistic Stretching. Give an example.

CORRECT ANSWER: In constant motion. An example

is standing upright and putting either leg on elevation to

  • | Page

front. Keep legs straight. With back straight bend over and repeatedly reach forward and relax.

Question 9: What is blood pressure?

CORRECT ANSWER: Amount of pressure placed on

the arterial walls during the pumping (systolic) and diastolic phases.

Question 10: What is the formula for training heart rate?

CORRECT ANSWER: (220-age) x % of max heart rate

Question 11: Define endurance

CORRECT ANSWER: Submaximal force repeatedly

over time

Question 12: Define strength

CORRECT ANSWER: Maximum force produced in a

specific environment

Question 13: Define power

  • | Page

CORRECT ANSWER: Work over time

Question 14: What is your core?

CORRECT ANSWER: Defined as the ability to

stabilize your spine and transfer load efficiently throughout the body

Question 15: List at least 5 cardiac risk factors

CORRECT ANSWER: High blood pressure, diabetes,

cholesterol level, heart disease, smoking.

Question 16: List at least 3 signs and symptoms of

cardiopulmonary disease

CORRECT ANSWER: Chest pain, shortness of breath,

irregular or accelerated heart rate

Question 17: What are 3 risk stratifications

CORRECT ANSWER: Apparently healthy (AH),

Increased Risk (IR), Known Disease (KD)

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

UPDATED NCEP CERTIFICATION EXAM QUESTIONS AND A NSWERS WITH COMPLETE SOLUTI ON GRADED A+ (ALREADY P ASSED) Question 1: 7 primary movements CORRECT ANSWER: push, pull, bend, twist, squat, lunge, gai...

Get this document $30.00