UPDATED RELIAS - FETAL HEART

Study Guides Aug 17, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

UPDATED RELIAS - FETAL HEART

MONITORING QUESTIONS AND

ANSWERS 100% CORRECT

GRADED A+

Question 1: What is the uterine blood supply?

CORRECT ANSWER : Uterine arteries deliver

oxygenated blood to spiral arteries which bring oxygen rich blood to intervillous space of placenta that has fetal capillaries. Fetal capillaries carry the O2 rich blood to umbilical vein that goes to fetus. In contrast, the umbilical arteries return waste products to that intervillous space that go into mother's venous system.

Question 2: What are potential issues that negatively

affect fetal oxygenation?CORRECT ANSWER : Maternal Oxygenation: asthma,

hyper- or hypo- ventilation. Maternal Circulation:

decreased maternal cardiac output, hypotension,

decreased Hgb. Placental O2 and CO2 Exchange:

postterm, abruption, HTN, hypotension, uterine

  • | Page

tachysystole. Fetal circulation: cord compression or

occlusion.

Question 3: What is fetal hypoxemia?

CORRECT ANSWER : Can occur due to reduced fetal

O2 reserves, excessive uterine activity, or reduced uteroplacental blood flow. Worsening fetal hypoxemia can lead to abnormal FHR patterns, mostly minimal or absent variability from acidemia.

Question 4: What is the difference between hypoxemia

and hypoxia?CORRECT ANSWER : Hypoxemia: reduced O2 in

blood. Hypoxia: reduced O2 delivery at tissue level.

Question 5: What is fetal anaerobic metabolism?

CORRECT ANSWER : Occurs when long term O2

delivery is insufficient to meet cellular needs of tissues.Results in production of lactic acid and other noncarbonic acids. Acidosis is the presence of excessive acids in tissues.

  • | Page

Question 6: What is acidosis?

CORRECT ANSWER : pH below 7.35. pH is low.

Acidosis is the process that leads to low blood pH, or acidemia.

Question 7: What is alkalosis?

CORRECT ANSWER : pH above 7.45. pH is high.

Question 8: What are buffers?

CORRECT ANSWE R: Help maintain acid base

homeostasis. 2 major fetal buffers are plasma bicarbonate and hgb.

Question 9: What are base excess and base deficit?

CORRECT ANSWER : Base deficit is expressed as a

positive number. Base excess is expressed as a negative number. They are equivalent and terms are used interchangeably.

  • | Page

Question 10: What is fetal acidosis?

CORRECT ANSWER : When O2 is decreased to fetus,

tissue hypoxia results in acidosis, which then shows a drop in pH, a loss of bicarb, and increase in base deficit.

Question 11: What is acidemia?

CORRECT ANSWER : Associated with widespread,

deleterious effects on vital organ and body function.

Question 12: What is fetal hypoxia during birth associated

with?

CORRECT ANSWER : Associated with neonatal

depression, low apgars, neonatal encephalopathy, and cerebral palsy.

Question 13: What is respiratory acidosis?

CORRECT ANSWER : Low pH (< 7.10), high pCO2 (>

60), normal base deficit (< 12). Increase of pCO2 for fetus that lowers pH but doesn't affect base deficit.

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 17, 2025
Description:

UPDATED RELIAS - FETAL HEART MONITORING QUESTIONS AND ANSWERS 100% CORRECT GRADED A+ Question 1: What is the uterine blood supply? CORRECT ANSWER : Uterine arteries deliver oxygenated blood to spir...

Get this document $30.00