- | Page
Washington State Food Handlers Exam Questions and answers 100% pass
Question 1: Why is it important for you to rinse fruit and
vegetables?
CORRECT ANSWER: To remove some of the bacteria
and dirt.
Question 2: What is the correct way to do cleaning and
sanitizing?
CORRECT ANSWER: Wash, rinse, sanitize.
Question 3: What is the correct cooling procedure you
must use for hot foods such as soup?
CORRECT ANSWER: Put the soup in a pan 2' deep and
into the refrigerator uncovered.
Question 4: What is the best way to know if a refrigerator
is keeping potentially hazardous food (PHF) at or below
41°F?
- | Page
CORRECT ANSWER: Use a food thermometer to
check the temperature of food that has been in the refrigerator several hours.
Question 5: Who is the most important person to prevent
foodborne illness?
CORRECT ANSWER: you are
Question 6: What is the correct way that you can rinse
fresh fruit and vegetables?
CORRECT ANSWER: Place the fresh fruit or
vegetables inside the food prep sink and rinse under cold running water.
Question 7: What is the best way to stop bare hand
contact with foods that are ready-to-eat?
CORRECT ANSWER: Wash your hands and use
single-use gloves or utensils.
- | Page
Question 8: How do you know that meat is cooked to the
correct temperature?
CORRECT ANSWER: Take the internal temperature
with a food thermometer.
Question 9: You cannot work with food or beverage if
you have:
CORRECT ANSWER: diearreahhh
Question 10: If you are not a cook, do you need to know
how to use a food thermometer?
CORRECT ANSWER: Yes, all workers need to know
how to use a thermometer and take food temperatures when they want to know if the food is safe.
Question 11: What do you need to wash your hands?
CORRECT ANSWER: Warm running water, soap and
paper towels.
- | Page
Question 12: Which one of the following can make
people sick?
CORRECT ANSWER: Undercooking chicken or
turkey.
Question 13: How do you know if reheated food is OK to
serve?
CORRECT ANSWER: You test the food with a
thermometer and make sure it is over 165°F in less than 2 hours.
Question 14: Why do you stay home from work if you are
sick with diarrhea or vomiting?
CORRECT ANSWER: You can contaminate the food
and make other people sick.
Question 15: Which of the following would most likely
cause cross-contamination?
CORRECT ANSWER: Cut raw meat on a cutting board
then cut bread on the board.